Fransız Mastiff Tarihi
Napoliten Mastiffleri savaş köpeği olarak kullanan Romalılar tarafından sürdürülen Galya Savaşları, çeşitli Galyalı Barbar kavimlere karşı Roma valisi Jül Sezar tarafından yürütülen bir seri askeri kampanyalar dizisidir. Galyalı kavimlere karşı Roma’nın savaşı, MÖ 58 – MÖ 50 döneminde süren ve MÖ 52 yılında savaş sonucunu belirleyici Alesia Muharebesi adı verilen ve bu savaşlardaki askeri çarpışmaların doruğunu teşkil eden muharebeden sonra tüm bir Roma zaferi ile sonuçlandı. Galya (özellikle bugünkü Fransa ve Belçika)’nın tümü üzerinde Roma Cumhuriyeti hükümranlığı ve Roma Cumhuriyeti arazisi genişledi. Galya Savaşları Jül Sezar’ın Roma Cumhuriyeti’nin tek hâkimi olmasına yol açtı.
Jül Sezar, bu işgal savaşlarını geçmişteki yüzyıllık Barbar istila ve saldırılarına karşı önleyici ve savunma eylemi olarak tasvir etmesine rağmen, yüzyıllardır tarihçiler bu savaşların Sezar’ın siyasi kariyerinde birden ilerlemek için ve kendi büyük borçlarını ödemek için öncelikle şahsi bir mücadele olduğunu kabul etmektedirler.
Bu savaşa ana nedenler her ne olursa olsun, Galya arazileri Romalılar için gayet büyük askeri öneme sahipti. Bundan önce zaman zaman hem yerli Galya’lılar hem de kuzeyde daha uzakta yerleşik olan yerli kavimler Roma arazilerine saldırmışlardı. Galya’nın Romalılar tarafından tümünün fethi Ren Nehri’ni Roma’nın sınırı olarak tespit ederek Romalılara doğal bir sınır güvenliğini sağlamaya izin verdi.
MÖ 200’lerde başlayan, Cumhuriyetten İmparatorluğa uzanan çalkantılı süreçte özellikle Romanın kendi içinde yoksulluk ve hastalıklarla mücadele etmeye çalıştığı dönemler, Barbar Galyalıların yağmacı saldırıları, MÖ 50’de kontrol altına alınmış oluyordu.
Bu 150 yıllık süre Barbar Galyalıların saldırılarda kaçırabildikleri Napoliten Mastiffler ve Jül Sezar’ın ordusunun Galya’ya yerleşmesi (bugünkü Fransa ve Belçika toprakları) ile yerel köpeklerin ordunun savaş köpeği Napoliten Mastifflerle eşleştirilmesi ile Fransız Mastiff ırkı oluşmuştur.
Yakın geçmişte ise Prof. Raymond Triquet tarafından 1960’lardan itibaren yapılan çalışmalar çok değerlidir. Triquet, Fransız Mastiff konusundaki çalışmalarını 1997 yılında yazdığı “Dogue De Bordeaux Efsanesi: Antik Molossustan Modern Mastiffe” isimli kitapta toplamıştır.
Fransız Mastiff Özellikleri
Kızıl renk kadife havında tüy yapısı olan Fransız Mastiffler aile içine kapanık hayvanlardır. Sahipleri dışında insanlarla temas kurmayı sevmezler, iletişime geçmek istemezler. Ailelerine özellikle evin kadınına ve çocuklara çok düşkündürler. Koruma yetenekleri çok üstündür. Çene yapısı çok güçlüdür.
Özellikle tavuk içerikli beslenmeye karşı yoğun alerjik reaksiyon gösterir.
Tüy yapısının güzelliği ve yok denecek kadar tüy dökmesi ev içinde besleme için ideal ırk yapar.
Erkekleri 70/80 kg arası olurlar. Düzenli yürüyüş ve yaşamla mutlu olurlar. Diğer mastiff ırkları gibi sevgi dolu kalpleri vardır.