Köpeklerde Leptospiroz, diğer evcil hayvanlarda da görülebilen, insanlara da bulaşabilen zoonoz bir enfeksiyondur. Genellikle, hastalık taşıyan hayvanın idrarından bulaşır. Temizliğe dikkat edilmesi bu hastalıktan korunmak için en önemli yöntemdir.
Leptospiroz Nedir?
Daha çok hayvanlarda görülen fakat insanlara da bulaşan zoonoz hastalıklardan biri olan leptospiroz birçok isime sahiptir. İnek, domuz ve köpek gibi hayvanlarda sıklıkla görülen bu hastalık, Weil veya domuz çobanı ismiyle de bilinir.
Bu hastalığa Leptospira bakterileri sebep olmaktadır. Çoğunlukla farelerden ve idrarlarından bulaştığı gözlemlenmiştir. Her ne kadar bulaşma riski çok yüksek de olsa fazlasıyla yaygın bir hastalık değildir.
Köpeklerde ölümcül olabilmekle birlikte korunmanın en iyi yolu aşıların düzenli yaptırılmasıdır.
Köpeklerde Leptospiroz Belirtileri Nelerdir?
Birçok farklı belirtisi olduğu için genellikle farklı hastalıklar ile karıştırılabilmektedir. Köpeklerde en sık görülen belirtisi iç organlarda meydana gelir. Böbrek yetmezliğine sebep olduğu gibi önlem alınmadığı ve gerekli tedavi uygulanmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir.
Köpeklerde görülen başlıca semptomları şunlardır:
- Yüksek ateş
- Depresyon
- Yorgunluk
- Hareketsizlik
- Kaslarda ağrı
- İştah ve kilo kaybı
- İshal
- Titreme
- Öksürük
- Kusma
- Burun akması
Leptorspiroz Tanısı Nasıl Koyulur?
Hastalığın belirtilerini gösteren köpeklere tanı koyulabilmesi için kan ya da idrar tahlili yapılması gerekmektedir. Kesin tanı ancak bu tahlillerin mikroskobik incelemesi yapıldıktan sonra koyulabilir.
Nasıl Bulaşır?
Leptospira hayvanlara ve insanlara bulaşan bir bakteridir. Bu sebeple hayvandan hayvana olduğu gibi insandan hayvana da bulaşmaktadır.
Tanının konulduğu köpek mutlaka diğer hayvanlardan izole edilmelidir. Leptospira bakterileri sağlam deriden de bulaştığı için aynı ortamda kalan insanların eldivensiz dokunmaması gerekmektedir.
Köpeğin yaşadığı ortam mutlaka temiz tutulmalıdır.
Uzun süre hayatta kaldığı bilinen bu bakteriler fark edilmesi zor olabilir ve sinsi olarak tanımlanırlar. Enfekte hayvan tedavi olsa bile uzun süre bulaş riski taşımaktadır.
En sık görülen bulaşma şekli idrarla olsa da çiftleşme sırasında da olabilir. Genellikle erkek köpeklerden dişilere sperm yoluyla bulaşmaktadır.
Aşılar ve tedavilerin dışında hastalıktan korunmanın yolu riskli durumları bilmek ve bunlara karşı önlem almaktır.
Nemli ve ılıman iklimlerde daha sık görülen ve ıslak ortamlarda daha kolay bulaştığı bilinen bu bakteriler çamurluk ve bataklık gibi bölgelerde de sıklıkla bulunmaktadır.
Özellikle farklı bölgelere götürülen hayvanları hastalığın bulunabileceği ortamlara sokmamaya özen gösterilmelidir. Seyahat durumlarında hijyene dikkat edilmelidir.
Leptospiroz hastalığına sebep olan bakteriler dış ortamlarda uzun süre aktif kalabildikleri için bulaşma kolay olur ve hemen fark edilmeyebilir. İyileşen köpeklerin idrarında da bir süre bulaşma riski olduğu için sağlık durumu bilinmeyen hayvanlardan uzak durulması gerekmektedir.
Özellikle çok sayıda hayvanın bulunduğu ortamlarda çok dikkat edilmesi gerekmektedir ve temizliklerinin düzenli yapılması önemlidir.
Köpeklerin temiz olmayan sulardan ve diğer hayvanların idrarlarından uzak tutulması ilk ve en önemli koruyucu adımdır. Bunun yanında hasta köpeği olanların da bu hastalığa yakalanma riski olduğundan kendilerine de dikkat etmeleri gerekmektedir.
Köpeklerde Leptospiroz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aşı bu hastalığın önlenmesi için en etkili yöntemdir. Zamanında ve düzenli bir şekilde yapılan aşılarla hastalığın önüne geçilebilir. Fakat bazı durumlarda aşılar da etkili olmayabilir. Beklenmedik bulaşma yolu ile köpekler aşılı olsalar da hastalığın ortaya çıkması mümkündür.
Aşılama işlemi belli dönemlerde uygulanmaktadır. 6 ile 8 haftalıkken başlayan aşılar veteriner kontrolünde uygun görülen aralıklarla devam eder. Veterinerlerin önerdiği aşı sıklığı ise yılda bir kez yapılmasıdır.
Leptospiroz aşısı evcil köpeklere yapılması zorunludur ve mutlaka uygulanmalıdır.
Her ne kadar büyük oranda koruma sağlasa da aşının yeterli olmadığı durumlar da mevcuttur. Aşının etkisinin olmadığı veya aşısız olan köpeklerin hastalığa yakalandığı durumlarda tedaviler semptomlara yönelik yapılmaktadır.
Leptospiroz özellikle iç organlara saldıran ve belli bölgelerde semptom gösteren bir hastalıktır. Antibiyotiklerle bu bölgelerdeki semptomların ortadan kaldırılması amaçlanır. Tedavi olan köpeklerde iyi gözlem önemlidir ve sürecin takipçisi olunmalıdır.
Bu tedavide özellikle sıvı tüketimi önemlidir.