Ailenizin yeni üyesinin eve alışma süreci çeşitli aşamalardan oluşur. Bunlardan birisi de yavru köpeklerde tuvalet eğitimidir.
Bu eğitim, profesyonel eğitim merkezlerinde de yapılabilir ancak çoğu köpek sahibi gibi yavrunuza tuvalet eğitimini evde vermeyi tercih edebilirsiniz. O zaman sizi nelerin beklediğine ve neler yapmanız gerektiğine göz atalım.
Evde köpeğinize tuvalet eğitimi vermek sabır isteyen bir iştir. Süreç boyunca pek çok kaza yaşanabileceğinden hoşgörülü olmalısınız. Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi doğru yaklaşımlarla birkaç hafta içinde tamamlanmış olacaktır.
Yavrularda Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlamalı?
Uzmanlar 12. Haftadan itibaren yavrularda tuvalet eğitimine başlanabileceğini söylüyor. Tuvalet eğitimine başlamak için en ideal zamansa 12 ve 16. haftalar arası.
Köpekler bu yaşta mesaneleri üzerinde kontrol sahibi olmaya başlarlar. Tuvaletlerini uygun zaman ve ortam gelene kadar tutmayı öğrenebilirler. Yine de 12 haftalık köpeklerin mesanelerinin tam gelişmediğini de unutmayın. Bu da köpeğinizin sık sık tuvaleti gelecek demektir.
Uygun Bir Rutin Bulun
Tuvalet eğitimi ikinizin de uyabileceği bir rutin gerektirir. Bebekler gibi yavru köpekler de rutinlerden hoşlanırlar ve planlı, programlı bir süreç sonunda başarılı olurlar. Yavru köpeğinizin yemek, oyun, egzersiz ve tuvalet eğitimi gibi gün içinde yaptığı aktiviteler için belirli bir zaman dilimi belirleyin. Bu şekilde köpeğiniz tuvalet saatinin farkına varabilir ve tuvaletini tutmayı öğrenebilir.
Köpeğiniz 12 haftalıkken tuvaletini yaklaşık 3 saat tutabilir. Günlük rutininizi her 3 saatte bir tuvalet molası olacak şekilde oluşturmalısınız. Daha uzun aralıklı molalar köpeğinizin kazalar yaşamasına veya sağlığının bozulmasına neden olabilir.
Yeni tuvalet rutininiz sadece zaman değil mekân da içermelidir. Dışarı çıktığınızda köpeğinize tuvalet olarak kullanabileceği bir nokta gösterin. Her tuvalet molasında buraya gelmesini sağlayarak bu noktayı tuvalet ile ilişkilendirmesini sağlayın.
İpucu: Köpeğiniz tuvaletini yaparken seçtiğiniz bir kelimeyi veya kalıbı söyleyin. Örneğin her seferinde ‘’Tuvalet zamanı’’ derseniz bir süre sonra köpeğiniz ne demek istediğinizi anlamaya başlayacaktır.
Yavrunuzu Her Daim İzleyin, Tetikte Olun
Tuvalet eğitimi sırasında yavrunuzu izlemek ve alışkanlıklarını, karakterini gözlemek oldukça önemlidir. Köpeğinizin davranışlarını inceleyerek ne zaman tuvaleti geldiğini ve ufak bir kazanın ne kadar yakında olduğunu anlayabilirsiniz. Köpeklerde tuvalet eğitimi konusunda en önemli noktalardan birisi de köpeğin evi kirletmesine izin vermemektir.
Köpeğinizin tuvalete gitmesi gerektiğini işaret eden davranışlar şunlardır: Havlama, kapıyı tırmalama, çömelme, huzursuzluk, etrafı koklama ve daireler çizme. Bu davranışları gördüğünüz zaman hemen dışarıdaki tuvalet noktasına gidin ve tuvaletini yapan köpeğinizi ödüllendirin.
Sınırlandırmalar İşe Yarayabilir
Köpeğinizi izleyemeyecek bir durumdaysanız sınırlamalar işe yarayabilir. Yavru köpekleri kirletmek istemeyecekleri küçük bir alanda tutmak işe yarayabilir. Evde kullanılmayan küçük bir oda varsa kapısını bebek kapısı/çit gibi bir malzemeyle kapatmayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde hem köpeğiniz dışarı çıkamaz hem de kendisini hapsedilmiş hissetmez. Özel olarak satılan büyük ve üstü açık köpek kafeslerinden de yardım alabilirsiniz.
Önemli noktalar:
- Köpeğinizi koyacağınız alan rahat edebileceği kadar büyük olmalıdır.
- Geri döndüğünüzde ilk işiniz köpeğinizi tuvalete götürmek olmalıdır.
- Yavru köpeğinizi 3 saatten fazla tek başına bırakmayın. 3. saatten sonra tuvaletlerini tutmaları oldukça zorlaşacaktır.
Her Koşul İçin Plan Yapın
Kimi zaman köpeğinizi uzun süreler yalnız bırakmanız gerekebilir. Tuvalet eğitimi süresince disiplinli olmanız gerektiğinden uzaktayken bile plana sadık kalmalısınız. Köpek sahiplenmeden önce sizin yerinize köpeğinizi tuvalete çıkarabilecek ve onu gün içinde izleyebilecek birini bulup bulamayacağınıza bakın.
Evde çalışmayan biri varsa tuvalet eğitiminden sorumlu olmasını isteyebilirsiniz. Eğer yalnız yaşıyorsanız ve yardım isteyebileceğiniz kimse yoksa yavru köpek sahiplenmek için koşullarınızın uygun olmasını beklemelisiniz. Bu durumda yavru köpek yerine zaten tuvalet eğitimi olan daha büyük bir dost sahiplenmeyi düşünebilirsiniz.
Tuvaletini Kaçırdığında Ne Yapmalısınız?
Köpeğinizi tuvaletini istenmeyen bir noktaya yaparken yakalarsanız devam etmesini engelleyin. Seslenerek dikkatini çekin ve hemen dışarıya, tuvalet noktasına götürün. Sonra köpeğiniz işine burada devam edene kadar bekleyin ve tuvaletini yaptıktan sonra ödüllendirin. Köpeğinizi istenmeyen kazalar için cezalandırmayın çünkü bu tür pekiştirmeler pek işe yaramayacaktır.