Çin kraliyet mensuplarına arkadaşlık etmesi için üretilen Pekinez köpekler sadık ve zekidirler. Boyutları küçük olan bu ırk asiller tarafından genellikle kucakta taşınırdı.
Yuvarlanıyormuş gibi hareket eden Pekinezi yürüyüşünden hemen tanıyabilirsiniz.
İnsanlarla beraber olmayı seven, ailesine bağlı ve korumacı bir köpektir.
Hareket ihtiyacını evde de karşılayabildiğinden kısa yürüyüşler onun için idealdir.
Küçük apartman dairelerinde bakılabilecek sevgi dolu bir köpek istiyorsanız sizin için uygun ırk olabilir. Ancak diğer köpeklere göre havlamaya daha eğilimli olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız.
Pekinez Tarihçesi
Irkın kökeni Çin’e uzanır. Bir efsaneye göre bir gün Buda gökten bir aslan indirmiş ve köpek boyutuna getirmiş. Böylelikle ortaya ilk Pekinez çıkmış.
Başka bir efsaneye göre de bu köpek aslan ve marmoset isimli bir tür primatın çiftleşmesi ile meydana gelmiş.
Irkın tarihi konusunda pek çok efsane olsa da gerçek hikayesi hakkında fazla bilgi yok. Yine de yapılan DNA analizleri Pekinezlerin en eski köpek ırklarından birisi olduğunu ortaya koyuyor. Bu sayede, atalarının 2.000 yıl önce bile var olduğu bilinmekte.
Ayrıca ırkın ismi de Çin’in başkenti olan Pekin’den geliyor.
Boyutları küçük olan bu dostların ilk başta daha büyük olduğu, sonradan kucakta taşınabilmesi için bilinçli olarak küçültüldüğü düşünülüyor.
1860 yılındaki Afyon Savaşları ile ırk ilk defa Batılıların ilgisini çeker. Savaş sonunda Çin kraliyet sarayındaki beş Pekinezin artık hayatta olmayan sahibelerinin başında beklediği fark edilir.
Savaş ganimeti olarak İngiltere’ye götürülen köpekler asillere takdim edilir. Bir süre sonra onlara sahip olmak İngiliz kraliyetinin yeni modası haline gelir.
1890’larda Çin dışına daha çok köpeğin çıkarılmasıyla ırkın popülerliği artmıştır. İlk Pekinez kulübü ise 1904’te açılmıştır. En sonunda ABD’ye kadar ulaşan bu cins, burada da 1906 yılında ırk olarak kabul görmüştür.
Pekinez Karakter Özellikleri
Küçük dostumuz, mutlu olmak için insanlarla beraber olmaya ihtiyaç duyar.
Ailesine karşı sevgi dolu ve ilgilidir. Onların tehlikede olduğunu hissettiğinde ise havlayarak dikkat çeker.
Kendileriyle sertçe oynamak isteyen küçük çocuklara karşı sabırsızdırlar. Aynı şekilde herhangi bir koşulda sert davranılmaktan hoşlanmazlar.
Yabancılara karşı saldırgan olmasalar da uzak durmayı tercih ederler.
Oldukça akıllı, cesur ve bağımsız olmalarıyla bilinirler. Ayrıca inatçılıkları da çok ünlüdür. Bu nedenle eğitim sırasında kararlı olmalısınız.
Genellikle diğer köpeklerle veya evcil hayvanlarla arası iyidir. Yine de doğru şekilde sosyalleştirilmezlerse bu konuda sıkıntı yaşanabilir.
Fiziksel Özellikleri
Ağırlığı 3 ila 5,5 kilogram arasında değişebilir.
Irkın boyu dişilerde ortalama 18 santime, erkeklerde ise 20 santimetreye kadar çıkabilir.
Ortalama yaşam süresi 13-15 yıldır.
Basık ve yuvarlak yüzlüdür. Burnunun etrafında kırışıklıklar bulunur.
Gözleri büyük olmakla beraber kulaklarının sarkıklığı dikkat çeker.
Bacakları kısa ve kısmen çarpıktır.
Kürkü uzun ve düzdür. Neredeyse her renkte Pekinez köpeğine rastlanabilir.
Besleme ve Bakım
Çift katmanlı kürkü yakından ilgi ve alaka gerektirir. Mevsimsel olarak kürk değiştiren Pekinez ırkı her gün taranmalıdır. Günde en az bir kez kürkünü tararsanız etrafa tüy dökülmesinin de önüne geçmiş olursunuz.
Yüzünün her daim temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle de burnunun etrafındaki kırışıkları düzenli olarak temizlemelisiniz.
Asla obezite seviyesinde ağırlığa çıkmasına izin verilmemelidir. Bu onların sağlığı açısından fazlaca risk teşkil eder.
Bununla birlikte, Köpeğinizin obez olup olmadığını anlamak için yapabileceğiniz hızlı bir test var. Ellerinizi köpeğin sırtına koyun ve başparmaklarınızı omurgası boyunca aşağı kaydırın. Kemiklerini hissedemiyorsanız köpeğiniz fazla kilo almış demektir.
Obeziteyi engellemek için köpeğinizin mama kabını her daim dolu tutmak yerine günde iki kez beslemeyi deneyebilirsiniz.
Sağlık
Pekinezler çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Özellikle nefes darlığı yaşamaya meyillidirler. Bu durumun önüne geçmek için kilosunu sağlıklı sınırlarda tutmalısınız. Ayrıca köpeğinizi soğuktan korumak da iyi bir önlemdir.
Küçük köpek ırklarında sıklıkla rastlanan “Patella çıkığı” yani diz kapağı çıkıkları bu ırkta da görülür. Çıkık, başlangıç seviyesindeyse ameliyata gerek kalmadan elle düzeltilebilir. Fakat sürekli tekrarlıyorsa ve kalıcı bir hal aldıysa cerrahi müdahale gerekebilir.
Tedavi edilmezse dejeneratif eklem hastalığı gibi daha ağır sorunlara yol açacaktır. Köpeğinizi bu rahatsızlıktan korumak için aşırı egzersiz yaptırmaktan kaçınmalısınız.
Doğumda yaşanan travmalar veya sonradan bölgeye alınan darbeler de çıkığa sebep olabilir.
Sevimli dostunuzu sık görülen bu sağlık sorununa karşı özenle korumanızı tavsiye ederiz.