Küçük aslan olarak adlandırılan ve küçük bir köpek ırkı olan Shih Tzu cinsi köpekler oldukça akıllı olmalarıyla bilinmektedir. Aslan Köpeği anlamına gelen isminin aksine oldukça sakin bir yapıya sahiplerdir.
Bilinen en eski ırklardan biri olan bu köpekler eski zamanlarda kraliyet mensuplarının vazgeçilmez evcil hayvanıydı. Shih Tzu’lar dünyaya da ismini bu şekilde duyurdular.
Uzun tüyleri ile oldukça dikkat çekici ve sevimli bir görüntüye sahiplerdir.
Shih Tzu Tarihçesi
Çin ve Tibet bölgesinden çıktığı düşünülen Shih Tzu ırkı hakkında birkaç farklı köken teorisi bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalar bu cinsin en eski 14 ırktan biri olduğunu ortaya koymuştur. Fakat buna rağmen farklı görüşler de vardır.
Tibet keşişleri tarafından Çin kraliyet ailesine hediye edilmek üzere özellikle dünyaya getirildiği de düşünülmektedir.
Bütün bu yaklaşımların ortak olduğu nokta ise bu ırkın oldukça eski ve değerli olduğudur.
Lhasa Apso ve Pekinez cinslerinin karması olarak dünyaya gelen bu ırk, Çin kraliyeti için önemli bir sembol haline gelmiştir. 1930’lara kadar saraylarda yaşamışlardır. Bu yıllarda dünyanın tanımasıyla birçok ülkede yaygınlık göstermeye başlamışlardır. Günümüzde en çok görüldüğü ülke ise İngiltere’dir.
Bakımı
Shih Tzu cinsi köpekler vücut sıcaklıklarını kontrol etmede sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bu sebeple çok sıcak havalarda egzersizler yaptırılmamalıdır.
Gün içerisinde yapılan ufak aktiviteler enerjilerini atmaları için yeterlidir. Eğer geniş bir bahçede bakılıyorsa uzun yürüyüşlere ihtiyaç duymazlar ve bu bahçe onlara fazlasıyla yeter.
Fazla hareketli olmamaları beslenmelerine dikkat edilmesini gerektirmektedir.
Tüyleri uzun ve sık olduğundan günlük bakıma ihtiyaç duyarlar. Düzenli olarak taranmaları gerekmektedir yoksa tüylerin birbirine karışması gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilir.
Özellikle başının üzerindeki uzun tüyler görmelerinde sıkıntı yaratabileceği için genellikle bir toka yardımı ile tutturulabilir. Tüyleri uzun olmakla birlikte narindir. O sebeple tokaların sıkmaması gerekir. Uzun süre takılı kalan tokalar deride problemlere yol açabilir. Kulak çevresindeki tüylerin de düzenli olarak temizlenmesi gereklidir.
Çok ciddi tüy dökme problemi yaşamazlar fakat yaklaşık 1 yaşlarındayken birkaç hafta süren bir tüy dökme dönemine girerler. Bu dönemde neredeyse kürk değiştirecek kadar tüy döktükten sonra bir daha sıkıntı yaşanmaz.
Apartman hayatına uygun olduğu bilinen bu cinsler çok geniş alanlara ihtiyaç duymazlar. Çok aktif ve hareketli bir tür olmamalarından dolayı ev içerisinde oyuncaklarıyla oynamaları da enerjilerini atmalarına yardımcı olacaktır.
Shih Tzu Fiziksel Özellikleri
Birçok köpek cinsinin aksine dişi ve erkekler arasında boyut farkı bulunmamaktadır. Her iki cinsiyette de boyutlar 28 santimetreye kadar ulaşabilmekte ve ağırlık da 4 ile 7 kilo arasında değişmektedir.
Uzun ve iki katmanlı tüy yapıları bulunmaktadır. Bu tür için ayırt edici bir özellik olan tüyleri çok uzun ve sık olmasına karşın kolay kolay dökülme problemi yaşatmaz.
En belirgin ve ayırt edici özelikleri ise yüz kısmındaki tüylerdir. Gözlerinin üzerini örten ve burnunun üstündeki tüyler ona karakteristik bir görüntü kazandırır.
Beyaz, siyah ya da bej renkte tüylere sahiptir. Özellikle yüz bölgesinin beyaz olması onları daha ilgi çekici yapar.
Karakteristik Özellikleri
Oldukça sakin ve arkadaş canlısı bir karaktere sahip olmalarıyla bilinmektedirler.
Oyun oynamayı seven, canlı ve neşeli bir türdür fakat buna rağmen çok fazla hareket etmekten hoşlanmazlar.
Çok fazla havlama ve gürültü yapma özellikleri bulunmaz. Bunun için apartman hayatına uygunlardır.
Zeki olmalarıyla bilinirler. Bu sebeple eğitime karşı açıklardır ve kolaylıkla iletişime geçilebilirler. Fakat zaman zaman inatçılıkları da ön plana çıktığı için bu eğitim zaman alabilir.
Kraliyet geçmişi sebebiyle soylu bir ırk olarak tanımlanan bu köpekler kibirli olmalarıyla da bilinir.
Diğer evcil hayvanlarla ve çocuklarla iyi anlaşırlar. Aile hayatına uygunlardır. Yabancılara da kolaylıkla ısınabilme özelliğine sahiplerdir.
Hassas oldukları bilinen bu tür yalnızlıkla başa çıkabilseler de fazla yalnız bırakılmamaları önerilmektedir.