Görenleri tatlılığı ile mest eden, minik köpek ırklarımızdan biri olan Yorkshire Terrier.
Sahibini canından çok seven bu ırkı besleyebilmek için bahçeli bir eve ihtiyaç duymazsınız çünkü apartman dairesindeki yaşantıya uyum sağlayabilen bir ırktır.
Hem tatlılığı hem de apartman dairesinde bile bakımı yapılabildiğinden dolayı dünya üzerinde çok sahiplenilen köpek ırklarından biridir.
Yorkshire Terrier Tarihçesi
Sanayi Devrimi sırasında bir grup İskoç çeşitli fabrikalarda çalışabilmek için Yorkshire’a geldiler. Gelirken de yanlarında Clydesdale Terrier (Paisley Terrier) cinsi bir köpek getirdiler. Boyutları Yorkshire Terrier’a göre çok daha büyük olan bu köpekler fabrikalardaki fareleri yakalamak için kullanılıyordu.
Bu cinsi Tan Toy Terrier ve Skye Terrier ile melezleyerek ortaya Yorkshire Terrier cinsini çıkardılar.
İlk kez 1861 yılındaki bir gösteride “Kırık Saçlı Bir İskoç Teriyeri” olarak gösteriye katıldı. Daha sonraları 1865 doğumlu Huddersfield Ben adlı bir köpek, popüler bir gösteri köpeği oldu ve bugün modern Yorkshire Terrier’in babası olarak kabul ediliyor.
British Kennel Club bu ırkı 1874 yılında kayıtlarına aldı ve daha sonra, 1898 yılında, İngiltere Yorkshire Terrier Irk Kulübü kuruldu.
Karakter Özellikleri
Küçük yapılı olmasına rağmen gözü kara olan bu cins, canından çok sevdiği sahibini korumak için her türlü tehlikeye atlayabilir. Özellikle yabancı bir köpek gördüğünde bunu bir tehdit olarak algılar ve tepki verir.
Kimi zaman şımarık olup sahibinden bir an olsun ayrılmazlar. Kimi zaman da yaramazlık yaparak eşyaları kırabilirler. Böyle durumlarda tıpkı bir çocuk yetiştirir gibi davranarak, köpeğinize sınırlarını öğretmelisiniz. Neleri yapmaması gerektiğini göstererek onu eğitmelisiniz.
Çok akıllıdır ve demek istediklerinizi hemen anlayacaktır.
Genelde sahibi hariç varlıkları tehdit olarak gördüğünden dolayı evinizde küçük bir çocuk varsa dikkatli olmalısınız. Onu daha bebekken sahiplenip çocuğunuzla beraber büyümesini sağlarsanız böyle bir sorun yaşamazsınız. Bu takdirde onu bir tehdit olarak değil, kardeş olarak görecektir. Bu da evinizde yaşayacağınız problemlerin önüne geçmenizde çok etkili bir adım olacaktır.
Bir çocuğun gelişimi için arkadaş edinmesi, sosyalleşmesi ve farklı insanlarla iletişim kurması ne kadar önemliyse, bu tatlı ama sonuna kadar sadık köpek ırkı için de çok önemlidir. Köpeğinize bu imkânı sağlamanız hâlinde arkadaş canlısı ve çok yönlü bir köpek olacaktır.
Yorkshire Terrier Fiziksel Özellikleri
Çantanıza koyup gezdirebileceğiniz bu köpeğimiz yalnızca 3,5 kilo ağırlığa ve 18 cm boya sahiptir.
Minikliğinin verdiği tatlılığa, göz alıcı tüyleri eklenir. Ayaklarına kadar uzanan tüyler, sırt çizgisinde saç gibi iki yana ayrılır. Yavru Yorkie’ler genellikle siyah ve ten rengi doğarlar. Büyüdükçe tüyleri vücutta ve kuyrukta maviye, diğer kısımlarda ise ten rengine dönüşür.
Eşi benzeri bulunmaz tüylere sahip olmasının yanı sıra inci gibi dişlere, hafif uzun ve siyah bir buruna ve düz bir kafa yapısına sahiptir.
Kulakları genellikle dik, bazılarında ise kıvrıktır.
Kuyruğu diğer köpeklere kıyasla kısadır ve sırt tarafına yakın bulunur.
Bacakları diğer köpeklerin çoğundan farklı olarak yere dik basar. Ona sevimli bir koşma tarzı katan ayakları ise yuvarlaktır.
Ortalama 12-15 yıl yaşayabilen bu köpekler sizler için uzun vadeli bir arkadaş olabilir.
Yorkshire Terrier Beslenme ve Bakımı
Bilinen sağlık sorunları
Minik bir görüntüye sahip olmanın verdiği mükemmel görünümün altında maalesef istenmeyen bazı sağlık durumları ile karşılaşılabilmektedir. Küçük oluşundan kaynaklı olarak Progresif Retinal, Ters Hapşırma ve Hipoglisemi gibi hastalıklara yatkındır. Bunun için veteriner kontrolünde tutulması gerekir. Düzenli sağlık taramalarına götürmeniz biricik köpeğiniz için çok daha kaliteli bir yaşam sunacaktır.
Yorkie Bakımı
Tüy ve cilt sağlığı açısından her gün taranması oluşabilecek problemlerin önüne geçecektir.
Uzun ve gösterişli tüyleri maalesef onu soğuğa karşı koruyamaz. Bundan dolayı kış günlerinde dışarı çıkacaksanız köpeğinize mutlaka bir kazak giydirmelisiniz. Aksi halde savunmasız bedeni hemen üşütecektir.
Yemek yerken tüyleri önüne düşerek ağzını ve gözlerini kapatacağından dolayı hem beslenmesini sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremez hem de besinler tüylerine bulaşacağı için bakteriyel bir ortam oluşturacaktır. Bundan dolayı yemek saatlerinde tüylerini üstten toplamalısınız.
Beslenmede dikkat edilecekler
Beslenme düzeni olarak günde 2 öğünü tavsiye ederiz. Yeteri miktarda ve ona uygun besinler tüketmelidir. Şişmanlaması, minik Yorkie’niz için olumlu sonuçlar doğurmayabilir.